Látnivalók és programok

2023.10.13-15 Leányvásár -Pécsvárad                https://pecsvaradileanyvasar.hu/

„Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon. Ekkor már megérett a gesztenye és új bor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról és Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikába „léptek”, „futottak” és „ugrottak”, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, batátságkötő, szerelemébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt találhatott magának minden fiatal… Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalácsszíveket, rajta, az el nem mondott, csak üzent vallomással….
Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan leányvásárnak.”

Andrásfalvy Bertalan

 

******

 

"Feked, a sváb Hollókő" egyik örökségének értékmentő megújítása, a Fekedi Stifolderre épülő gasztro-turisztikai attrakció fejlesztése a Trabert Hof.A Trabert-család és felmenőinek közel 300 éves öröksége ez a sváb parasztgazdaság Feked központjában.

Trabert Hof/Sváb gasztro COOL TOURa

7724 Feked,Fő u. 24

Asztalfoglalás:06-20-415-7965 /info[at]traberthof[dot]hu

 

Repzootic

Volt már a Repzooticban? Ha még nem, akkor ideje, hogy útra keljen és meglátogassa ezt az aprócska magánállatkertet az utcánk elején, ahol sérült állatok élik boldogan mindennapjaikat. Garantáltan jól fogják érezni magukat, miközben némelyik állatot meg is simogathatják!

Az Országos Kéktúra a falu felett vezet a Mecsek illetve Szekszárd felé. A túrázók és a kerékpározók gyönyörű erdőkőn, mezőkön keresztül vezető utakon járhatják be a környéket.A Dél-Dunántúl dimbes-dombos tája könnyen rabul ejti a szívünket.